16.12.2011

Glad julegris på perler og rubiner

Så har vi opskrifterne, som hører til 3. ret fra vores julefrokost. Der er masser af lækkerier her!
Nedenstående opskrifter passer til ca. 10 personer.



Flæskesteg:
1 flæskesteg
groft salt

Ovnen forvarmes til 225 grader. Flæskestegen ridses (slagteren gør det sjældent ordentligt). Rigelige mængder groft salt gnides ind mellem sværene og ovenpå. Flæskestegen sættes i den varme ovn med stegetermometer i. Efter 25 min skrues varmen ned til 175 grader. Når termometeret viser ca. 67 grader er stegen færdig og tages ud til hvile. Husk at man ikke må pakke sværen ind, så bliver den blød.
Inden stegen skal serveres får den 3 min. under grill.



Perlespelt:
7 skalotteløg
1/2 Knoldselleri
10 gulerødder
ca. 3 dl. perlespelt
vand
4 bouillonterninger (hønse eller grøntsags)
lidt olie

Løg, selleri og gulerødder snittes i tern. Løg svitses og knoldselleri, gulerødder og perlespelt tilsættes. Der skal herefter vand i til ca.1 cm over indholdet i gryden. Bouillonterninger kommes i og perlespelten koges i ca. 20 min. Evt. overskydende vand sies fra inden Perlespelten serveres.



Rødkålssalat:
300 g rødkål
250 g blegselleri
200 g stenfri grønne druer
100 g tørrede dadler
150 g æble
50 g valnødder
3 spsk friskpresset appelsinsaft
skal af 1/2 økologisk appelsin
1 spsk flydende honning
2 tsk æblecidereddike
salt og peber

Alle grøntsager og frugter snittes. Valnødderne kan man hakke eller lade være. Dressingen blandes og hældes over salaten.



Tranebærkompot:
500 g tranebær
400 g sukker
revet skal af 1 økologisk appelsin
lidt vand

Tranebær puttes i en gryde med ganske lidt vand i bunden. Sukker hældes over og der tændes for kogepladen. På jævn varme skal grydens indhold koges sammen indtil sukkeret er helt smeltet og tranebærerne begynder at briste. Kompotten hældes i en skål og nedkøles til stuetemperatur. Herefter kan den serveres til f.eks. flæskesteg.

















Sukkerglaserede gulerødder:
ca. 15 gulerødder
1/2 dl sukker
lidt smør

Gulerødderne skrælles og skæres i den ønskede form. Smør smeltes i en gryde og gulerødderne svitses. Herefter drysses sukkeret over og tilføj evt. lidt vand, hvis ikke gulerødderne har afgivet saft. Gulerødderne svitser til de er møre ca. 5-7 min.

Den færdige ret

2 kommentarer:

  1. En lille rettelse til tranebærkompotten. Der skal 400 g sukker i, ellers bliver den alt for sur ;-)

    SvarSlet