30.03.2012

Smag til!



I ny og næ får jeg en frygtelig trang til at synge den samme sang igen og igen... Smag nu den mad til! Tænk en ret igennem inden den laves og efter. Succes i køkkenet kræver jo egentlig ikke nogen kokkeuddannelse eller kandidat i gastronomi og sundhed (selvom det absolut ikke skader). Kan man lære at lave sin mad ud fra nogle simple grundprincipper kan man sagtens komme langt, og få velsmagende god mad.

Rettens komponenter
En ret består ofte af flere elementer, og bør bestå af:
Teksturer (konsistenser)
Grundsmage
Udseende
Duft

Disse elementer vil aktivere alle vores sanser. Og synes du at høresansen mangler, så tænkt på hvordan lyden af sprøde chips der knaser i munden kan larme og overdøve et helt lokales snak.

Teksturer
Det er vigtigt at en ret består af forskellige teksturer. De bedste desserter er f.eks. ofte dem der består af noget cremet og noget sprødt. Et klassisk eksempel fra min barndom er vaniljeis med vafler til. En nyklassiker kan være en New York cheesecake, sprød bund og cremet fyld. I varme retter, kolde forretter bør det også tænkes ind. En ret, som jeg personlig kører en hetz imod, er den sære danske børnefamilieret "boller i karry". Men, er den veltillavet er sovsen cremet, risene al dente og bollerne bløde.

Grundsmage
Grundsmagene skal alle være til stedet i en ret. Ofte glemmer man salt i det søde køkken og omvendt. Men, en smule salt i en dessert kan løfte smagen endnu mere, igen kan cheesecaken anvendes som det gode eksempel. Da bunden ofte laves på digestive kiks, og disse indeholder salt. Sukker i det salte køkken er vi jo vandt til i Danmark. Traditionen gør jo at vi ofte har en syltet grøntsag med som tilbehør, som jo både tilfører sødme og syre til retten. Salt glemmer vi sjældent, så jeg vil ikke nævne salt yderligere, andet end at vi jo skal spare på saltet (indsæt løftet pegefinger...) Bitterhed får vi jo bl.a. fra grøntsager, mørk chokolade, kaffe, vin mm. Bitterhed i f.eks. en gryderet kan løfte retten og runde dem af, så glem ikke at tilsætte noget bittert. Syren giver for mig ofte det sidste finish. Et skvæt citronsaft kan tiltider gør underværker, men for meget kan ødelægge retten, så vær varsom.

Udseende
Udseendet går vi måske sjældent op i i dagligdagen. En spand kødsovs med pasta ser jo ikke videre indbydende ud. Men, vi spiser jo ofte med øjnene så tænk i farvesammensætning, forskellige former og anretning. En kødsovs anrettet i en stor dyb tallerken med frisk hakket persille på toppen vil give retten et meget mere indbydende udseende.

Duft
Duften er ofte det der vækker appetitten og skærper sanserne. En lun chokolade kage kan jo få mundvandet til at løbe, og det uden at overhovedet have set den. Duften kan dog sjældent styres, men prøv at tænke på hvordan en blind ville opfatte det måltid du står og laver.

Jeg håber at jeg med dette indlæg har sat lidt tanker igang om hvordan I kan gøre jeres mad endnu bedre. God madlavningslyst

Ingen kommentarer:

Send en kommentar